Ju äldre vi blir desto viktigare är det med hudvård – om man vill behålla hudens spänstighet – hävdar Mona. ”Skit i det och kör på Niveas Bodylotion överallt – det går fortast så” säger Bigge, som är en otålig Sparaperson ( eller egentligen för tillfället bara lite fattig) men med en ovilja att ösa ut pengar på ”onödigt bjäfs”. Gissa vem som fick rätt och vem som fick bassning när vi fick besök av superpedagogiska och roliga hudterapeuten Johanna Lind Bagge. (Följ henne gärna på hennes blogg på Femina.)

Tack för ett toppenbra avsnitt! Sååå intressant! Jag lärde mig massor! Har precis köpt en hel serie med hudvård som jag använder varje morgon och kväll men inser att jag saknar ansiktsvatten där… Kör rengöring, serum, ögonkräm och dag-/nattkräm. Hoppas på att bli kvitt lite rynkor men om inget annat stävja nya.”
– Anna med litet a, saxat från kommentar på Youtube

Hej, men visst har det med arv att göra också? Min mamma som blev 93 år använde bara tvål och vatten som rengöring men ansiktskräm. Hon var mjuk som en barnrumpa och nästa rynkfri till de sista åren i alla fall. Jag själv använder ansiktsrengöring, ansiktsvatten, dag och nattkräm. 2 ggr i veckan serum. Ansiktspiling 2 ggr i veckan och mask när jag kommer ihåg det. Tack för trevliga program. Ni är grymma!
– Carola Eriksson, saxat från kommentar på Youtube
Bigges favoriter – innan programmet….

HUDVÅRD del 1

1. DUBBELRENGÖRING steg 1 – oljebaserad

Din rengöring behöver vara indelad i två steg. Den första för att lösa upp oljebaserade produkter som talgen från huden, makeup och solskydd. Till detta behöver du en oljebaserad rengöringsprodukt.

2. DUBBELRENGÖRING steg 2 – vattenbaserad

Därefter behöver du en vattenbaserad rengöring för att djuprengöra huden skonsamt, utan att torka ut. Alternativen kan vara en rengöringsmjölk eller en löddrande rengöring som en tvättgelé.

3. EXFOLIERING – peeling

1-2 gånger i veckan är det bra att varsamt massera in en peelingkräm men undvik området runt ögonen då den huden är för tunn och känslig. Skölj av med ljummet vatten. Peelingen tar bort döda hudceller, sätter fart på cellernas nyproduktion och rengör på djupet. Om du har en riktigt mild produkt kan du använda den dagligen. I ett kommande inlägg ska vi också gå igenom skillnaderna mellan: Enzympeeling, kornpeeling och syrapeeling. Stay tuned… 🙂

4. TONER

Toner – även kallat ansiktsvatten, är sån där luring som många glömmer bort men faktum är att den är vad balsamet är för håret. Den används främst för att balansera hudens pH-värde men har också en både återfuktande och porsammandragande effekt. Man kan, enkelt uttryckt, säga att rengöringen öppnar porerna och tonern sluter dem igen.
Vid ett senare tillfälle kommer vi även att skriva om Essence Water som är ett mellanting mellan toner och serum.

5. SERUM

Nu är det dags att verkligen börja återfukta. Time for serum. Det applicerar du med rena tassar i hela ansiktet (utom runt ögonen), ned längs med halsen och i dekolletaget. Man kan säga att ett serum är en ansiktskräm men i koncentrerad form – ingredienserna är småmolekylära och tränger lättare ned i huden. Vanliga ingredienser i serum är hyaluronsyra, C-vitamin, E-vitamin, retinol och peptider.

6. ÖGONCREME

Som du säkert själv har märkt så är huden runt dina ögon betydligt tunnare än i resten av ditt ansikte. Det gör att du behöver en annan, betydligt lättare produkt där – en ögoncreme. Applicera den med försiktigt klappande rörelser och tänk på att börja i ytterkant under ögat och klappa försiktigt inåt. Därefter går du på ovansidan av ögat. Om du skippar ögoncremen och istället använder vanlig dagcreme i hela ansiktet riskerar du att både få mer svullnad runt ögonen och även att den för feta cremen vandrar in i ögonen och skapar en irritation i ögat som ger rinniga ögon. Så – på med ögoncremen nu bara! 😉

7. DAG- ELLER NATTCREME

Nu är det dags för din dag- eller nattcreme och nu frågar naturligtvis vän av ordning – kan man inte använda samma creme? Nja, dagkrämen innehåller ofta solskydd som ju inte behövs på natten och faktiskt även ytterligare skydd mot den smuts och de föroreningar vi faktiskt utsätter oss för när vi ger oss ut på dagen. Allt sånt är ju onödigt på natten när vi normalt sett vilar.

En nattcreme innehåller mer aktiva och fuktgivande ingredienser samt kan upplevas som fetare och är därför direkt olämplig att ha som grund under en foundation – där gör dagcremen ett betydligt bättre jobb. Så – för bästa resultat – skilj på dem!

11. SOLSKYDD

Rent krasst så är en hudvårdsrutin inte komplett utan ett solskydd! Hudens värsta fiende kopplat till åldrande är solen så därför är ett bredspektrigt UV-skydd faktiskt den bästa anti-age produkten för din hud. Oavsett om det är en molnig dag så är det smart att avsluta din hudvårdsrutin med en solskyddsfaktor.

————————————————–

Mona älskar ju då som bekant hudvård så kika in på hennes blogg för mer inspo och sök på etiketten hudvård. Tack till Johanna Lind Bagge för att hon ställde upp och delade med sig av sin ovärderliga visdom! ❤

Sara Arnald har som vanligt filmat och redigerat oss! 🙂  Hon är också en grym fotograf – kolla hennes hemsida här. För att inte tala om att hon har en grym resepodd – missa inte den!