Nu, kära vänner, är det dags för vår första sminkskola för er. Vi pratar om basen i en första del där vi tar upp foundation, puder, färgundertoner och tekniker. Och Mona inser att hon har gjort på ett visst sätt i 30 år som Bigge INTE rekommenderar. Som du kan se nedan så kompletterar vi detta program med en artikel så att du kan komma tillbaka hit och kika om du kände att något Bigge sa var otydligt. 🙂

I det här avsnittet pratar vi ingenting om hudvård för vi räknar iskallt med att ni har varit lydiga 😉 och kikat på vårt hudvårdsavsnitt med Johanna Lind Bagge – ELLER – för den delen läst vår supertydliga hudvårdsskola i inlägget om hudvård. Och, detta inlägg bör nog REKLAMMÄRKAS då Bigges makeupmärke FÄRG får en del uppmärksamhet – dock ihop med andra varumärken! 🙂

Foundation

I basen ingår
Ev primer – Bigge tycker inte det. Mona hävdar att det gör henne snyggare.
Foundation
Puder
Concealer
Färgkorrigering
Idag nöjer vi oss med att prata om foundation och puder.

För att få till en riktigt snygg bas så behöver du vara klar över syftet med din produkt. Vill du ha bara få en känsla av ökad fräschhet och lite mera färg så kan en färgad dagcreme vara ett jättebra val. Här har du ett exempel från IDUN.

Vill du istället göra som Bigge i videon och få bättre täckning med en produkt som inte lägger sig i vecken så använder du en buffingbrush ihop med FÄRGs mineralpuder. Så här ser buffing brushen ut.

Mineralbaser lämpar sig speciellt bra för acne-drabbad och känslig hy. De brukar normalt även fungera bra för personer med allergi och rosacea. De kommer i lös puderform eller i flytande form (fluid).
Här hittar du FÄRGs alla mineralpuder.

Om du föredrar att använda en flytande foundation där du kan jobba tunnare eller bygga täckning – så kan FÄRGs Mineral Liquid Powder Foundation vara något för dig. En produkt som fick benämningen ”Världsklass” av Expressens testare och följaktligen 5 getingar!

Undertoner

Men! Först måste vi prata om färgvalet och det var då Bigge nämnde ordet: undertoner. För oavsett om du är född ljus- eller mörkhyad så har du en underton. Det normala urvalet hos ett sminkmärke är rosa, gula och neutrala undertoner. Det rosa och gula används vanligen på sommaren då undertonen ofta förstärks av solbränna. De neutrala färgerna funkar bättre på vintern då man ofta tappar mycket av sin färg. Blir du svagt rosa upp till starkt rödbrun så rekommenderar vi att du väljer en rosa underton, är du blekt ljus med gul undertone upp till kraftigt gyllene underton så rekommenderar vi de gula undertonerna. Är du istället en av dem som blir grå vid solbränna funkar de neutrala tonerna bäst.

Testa färgen i dagsljus

Det bästa knepet är förstås att prova på käken och se vilken som smälter bäst in i din egen färg och kontrollera i dagsljus. Men! Om det är så att du har långt till sminkaffären kan det vara svårt och om du beställer på nätet så är det alltid en fördel att först beställa färgprover för att testa innan du beställer hem en färg som kanske visar sig vara fel. Hos FÄRG kan du alltid maila en bild fotad på dig när du är osminkad och i dagsljus (inte direkt solljus) så kan Bigge ofta hjälpa dig att hitta rätt färg.

Foundationtest

Generell teknik

Jobba in lite produkt i penseln och börja där du behöver mest täckning – jobba utåt och var noggrann med att övergångarna blir så mjuka att man inte ser skillnaden mellan den sminkade huden i ansiktet och den osminkade ner på halsen. Se till att du har väldigt lite produkt på penseln i närheten av hårfästet så att det inte blir kletigt i håret.

När du har lagt din bas ska du kontrollera att allt ser bra ut. Vänd och vrid på ditt huvud och kontrollera dina övergångar. Om de syns så kan du ha slarvat. Se efter om du kommit åt runt ögonen, i inre ögonvrå, under ögonfransarna och runt näsvingarna. Har du kommit för långt upp, med för mycket creme i hårfästet? Korrigera med baksidan på svampen.

När du har kollat av att allt ser bra ut så är det lämpligt att fixera (om du har använt en flytande produkt) din foundation med ett fixerpuder. Mona har testat Palinas nya Prowder och tycker om det.

Glöm inte Bigges två specialknep, ta en svamp och sprid ut den produkt som eventuellt har lagt sig i linjerna, pudra sedan så att det känns som att du drar fingret längs sammet och därefter, när du är klarpudrad i ansiktet – spraya en puderpuff med vatten och fukta hela ansiktet med tryck av puderpuffen. Perfekt om man vill få bort den pudriga känslan.

I nästa avsnitt pratar vi vidare om Concealer och Färgkorrigering så var lugn – det kommer det med! 🙂

Sara Arnald har som vanligt filmat och redigerat oss! 🙂  Hon är också en grym fotograf – kolla hennes hemsida här. För att inte tala om att hon har en grym resepodd – missa inte den!