När vi började prata om att starta en Youtubekanal tillsammans så utgick vi i första hand ifrån att vi ville göra sminkvideos tillsammans – för såna som oss i vår ålder. Men ju mer vi pratade desto mer så ville vi göra nåt mer – vi ville prata om sånt som är betydelsefullt för oss och förhoppningsvis för er också. Jag personligen, är en sucker för att prata om välmående och hur man gör för att må riktigt bra och därför tycker jag att det är roligt att även få våra gästers syn på saken eftersom alla har vi olika små knep.

Nu när Johanna Lind Bagge besökte oss igen så pratade vi om hur hon ser på välmående och att det i mångt och mycket kopplar till hälsa och vad man lägger fokus på. Hon delar, på sitt charmiga sätt, med sig av anekdoter ur både henne och maken Anders liv så missa inte det! Vad gör ni själva för att må riktigt bra och känna den där totala känsla av välbefinnande i livet? Här nedan har jag skrivit ett gäng tips som snabbt kan bidra till öka välmående. /Bigge

PS. Sminkvideos kommer att fortsätta komma men producent Sara drog på semester så nästa avsnitt måste hinna redigeras bara… 😛 DS.

5 enkla sätt att öka ditt välmående

  1. SÖMN. En god sömn är A och O för att må bra. Men hur gör du för att sova bättre? Börja med att städa bort allt onödigt krafs ur ditt sovrum och undvik att ha elektronik som TV, dator eller mobil där. Ditt sovrum ska vara en lugn, harmonisk plats med rena ytor vilket har en avstressande effekt på dig. Temperaturen och luften är också viktig. Vill du ha ett svalt eller behagligt tempererat sovrum? Det viktiga är att temperaturen passar dig.
    Bädda rent ofta och använd gärna lakan i lugna, neutrala färger och mönster. Faktiskt så sa en militär en gång: ”Du ska alltid börja med att bädda din säng – oavsett hur tung din morgon känns. Då vet du att du har klarat av en sak iaf.” För att inte tala om hur mycket trevligare det är att komma hem till en prydlig säng.

    Har du svårt att somna kan du använda dig av det klassiska militärknepet:

Militärknepet för att somna på två minuter

• Börja med att slappna av musklerna i ansiktet. Tungan, käken och musklerna runt ögonen

• Låt dina axlar sjunka så långt ner du kan. Slappna av över- och underarmarna på ena sidan, därefter på andra.

• Andas ut och låt ditt bröst slappna av.

• Slappna av dina ben, börja med låren och fortsätt till vaderna.

• Försök rensa dina tankar. Använd någon av två följande mentala bilder för att hitta lugnet:

1. Du ligger i en kanot på en stilla sjö med en klarblå himmel ovanför dig.

2. Du ligger ingosad i en hammock gjord av sammet i ett becksvart rum.

Viska ”tänk inte, tänk inte, tänk inte” om och om igen i tio sekunder

2. Promenader. Att komma ut och både få en dos dagsljus och motion har visat sig ha läkande krafter. Eftersom vi idag ständigt är omgivna av ett medialt brus, musik, reklambudskap och sociala medier så är det att föredra att gå helt utan musik eller ljudbok eftersom vi dessa tider riskerar att få hjärnan överhettad. Förr i tiden fick vi automatiskt ”ställtid” när vi väntade på bussen eller rent generellt bara tvingades sitta still och invänta något. Det gav hjärnan en tydlig andningspaus och man kan se i forskningen att ju mindre ställtid vi ger vår hjärna – desto större risk för att blir hjärntrött. Det är extremt stor skillnad för mig om jag lägger ifrån mig telefonen när jag går ut med Robin, min hund, eller om jag går och småfingrar på den för att jag känner mig tvingad att jobba. Bort med telefonen är mitt tips som jag ska skärpa mig och följa själv! 🙂

3. Att ge eller skapa något av värde. I och med att vi ofrivilligt hjärntvättas, via sociala medier, varje dag av att se hur lyckade alla andra är så kan det vara en fantastisk känsla att bidra på något sätt till mindre lyckligt lottade. Att ge är att få. Att skapa värde för någon annan är att fylla ett tomrum hos sig själv. Jag, som inte har några barn, har insett att jag har så mycket kärlek och omtanke att ge, att jag väljer att lägga det på juniorerna i stallet. Jag peppar dem på träningar, håller kurser för dem, kör dem till tävlingar, övningskör med dem etc. Det ger mig jättemycket! Och Mona är oerhört engagerad både i projektet Vid din sida och ett antal gånger har åkt på resor med Synoptik till Sydamerika och hjälpt till att göra synundersökningar och delat ut glasögon till fattiga människor. Något som hon flera gånger berättat att verkligen ger henne något tillbaka.

4. Fokus. Jag tror stenhårt på att fokus kan hjälpa oss till välmående. Om du har en stressig period i ditt liv så kan en paus ifrån det – där du gör något som kräver fokus på något helt annat rädda dig. Jag tänker som exempelvis dans, träning, ridning, yoga eller ren mindfulness (om du har tillräcklig mental styrka för det) Eller varför inte skriva, måla, sjunga? Allt som kräver din uppmärksamhet och ditt fokus hjälper ju till att ta bort fokuset från det som stressar dig och då får din hjärna en välbehövlig paus ifrån det. Jag hade inte klarat mitt extremt tuffa, sista år om jag inte hade ridit 5 dagar i veckan och helt släppt mina bekymmer från att jag lade in mobilen i skåpet och gick in i stallet.

5. Komplimanger. Att inte bara tänka att någon har gjort något bra eller valt ett ovanligt snyggt klädesplagg utan att faktiskt ge komplimangen kan också skapa en otroligt fin känsla, inte bara hos mottagaren utan också hos dig som givare. Mona har ju lovat sig själv att varje dag ge minst en komplimang till någon – känd eller okänd och jag har sen länge just gett människor – kända eller okända – en komplimang om jag har tänkt något snällt om dem. Däremot kan jag inte skryta med att jag är lika duktig som Mona och gör det varje dag.

Hoppas du redan har hittat ditt sätt att må riktigt bra och har du det får du gärna dela med dig i en kommentar nedan hur du gör! /Bigge

Sara Arnald har som vanligt filmat och redigerat oss! Hon är också en grym fotograf – kolla hennes hemsida här. Vill du hänga med Bigge och Mona i vardagen så kan du följa Bigge på Instagram via @birgittalagerholm och Mona via @monasuniversum. Och så klart finns @40plusmedextraallt där också!