Måste enligt lag lägga en REKLAMMÄRKNING på det här inlägget eftersom jag tipsar om mina egna produkter men jag råkar ju tycka att dom är bäst… 😛

Nu är det dags – Ögonmakeup för oss 40+ och just det, missa inte hur jag visar och förklarar skuggorna även längre ned i bloggen och ger dig tips som hjälper dig på rätt väg när du vill testa det jag visar på filmen. I den här videon pratar vi lite grann om bryn och ifyllning av dem och lägger sedan fokus på de olika grundformerna på ögonskugga som lockskugga, intensitetsskugga, fransmarkering, fransskugga och så nosar vi även lite på droppskuggorna som läggs under ögonen.

Och hörni, det går inte att bara göra ETT avsnitt om ögonmakeup utan det är en hel värld att dyka in i. Det här blir första dyket – följ med! Vi har också fler makeupvideos på ingång så prenumerera på kanalen så missar du inga sköna tips! 🙂 /Bigge

1. Fransmarkering

Utan fransmarkering

Fransmarkering har en fransförtätande, uppiggande effekt. En fransmarkering placeras mellan fransarnas rötter på ögonlocket. Se bilderna här nedan. Den vänstra bilden är utan och där ser du varje rot tydligt. På den högra bilden är fransmarkering lagd så att alla fransrötter smälter ihop.

Med fransmarkering

Använd dig av eyelinerfärg eller ögonskugga. Det förstnämnda ser mer sminkat ut. Använd dig av en snedskuren pensel och börja i ytterkant. Vrid penseln så att formen passar ögat och sicksacka in färgen mellan fransrötterna.Avsluta efter ca 3/4 av ögat. Gör du en eyeliner eller en fransskugga hela vägen in, komplettera fransmarkeringen hela vägen in då också. Du kan använda detta på alla men det görs ibland med ögonskugga på män för mjukare effekt.

Pensel till fransmarkering/fransskugga/bryn…

– You name it, det här är en grym universalpensel!

För att underlätta appliceringen så behövs en riktigt tunn, snedskuren pensel och här hittar du en från FÄRGs sortiment.
Kom bara ihåg att ”knäcka” till den försiktigt innan du börjar använda den då den kommer hård från början.

För en riktigt vattenfast effekt så kan du använda FÄRGs Wing it Liner och vill du ha en lättare effekt så är skuggan Lakrits att föredra. Den är också lättare att sudda ut om det blir lite fel. Plus att du ju så klart kan använda den till en riktig sotning sen.
(Och yes, vi kommer att gå igenom det med! 😀 )

Lakrits – Hyperflexskugga från FÄRG

Skuggor – Namn, Effekt och Placering

Det finns 11 grundformer inom ögonskuggstekniken, som du normalt sett använder till alla skönhetssminkningar i olika kombinationer. I det här inlägget får du lära dig om om 4 skuggor. Fråga dig själv  vilken effekt du är ute efter och hur du ska kombinera skuggorna för att uppnå önskat resultat. Öva på vilken placering och effekt de olika skuggorna ger – Vilka skuggor fungerar bäst om du ska förminska ett öga? Vilka skuggor, i kombination, funkar för ett djupt liggande öga?

Fransskugga

Fransskugga – Placerad ovanför fransraden och förtätar fransarna. Den bör alltid kombineras med en fransmarkering!
Använd en snedskuren pensel och en mörk skugga. Gå in på locket i överkant av fransraden, ca 2-3 penselbredder från ytterkanten på ögat (om du vill ha en osminkad känsla). Bilden visar hur man har gått in hela vägen till ögonvrån, vilket går bra, men ser mer sminkat ut.

Effekt och användning
Förtätar fransarna och skapar en piggare känsla. Det svarta ger också en kontrasteffekt mot ögonvitan. Skuggan passar på alla ögon men kan vara onödig på någon med extremt täta, svarta fransar.

Lockskugga

Lockskugga– Markerar ögonformen och förminskar locket/trycker in utstående ögon. Lockskuggan består av en färgad skugga som placeras över hela ögonlocket och suddas upp till globlinjen. När modellen tittar ner ska man inte kunna se en skarp kant där skuggan slutar.
Vid applicering, ta upp färg på ena sidan av penseln. Håll den lodrätt utmed ansiktet och smek på färgen.
Undvik att trycka för hårt eller picka. Jobba med nedåtgående, klappande rörelser, samtidigt som du bygger skuggan uppåt och in i globlinjen – dock inte över för då har du skapat en komboskugga av en lock- och globskugga.

Effekt och användning
Förminskar ett öga om applicerad ensam – Undvik på små ögon
Förminskar ett öga om applicerad med en mörk skuggfärg
Trycker in ett utstående öga mer i ögonhålan
Markerar formen vilket kan vara bra och dåligt beroende på om man gillar sin ögonform eller inte.

Intensitetsskugga

Intensitetsskugga  (en halv lockskugga) – Drar isär ögonen. Ensam markerar den ögats befintliga form och kan därför behöva kopplas ihop med en droppskugga från under ögat. Mer om det i ett senare avsnitt.
Täcker från en tredjedel till halva yttre ögonlocket, beroende på hur stort ögat är. Används traditionellt ej på män, eller på ögon som redan sitter långt isär. Vid applicering, använd sidan på en mjuk ögonskuggspensel och jobba uppåt, från fransraden upp till globlinjen. Penseln ska ligga lodrätt utmed ansiktet och kännas lika mjuk när du applicerar. Liksom lockskuggan appliceras den med nedåtgående, klappande rörelser. Bygg upp skuggan successivt och tryck fast färgen på locket. Avslutet hålls inom den diagonala brynlinjen.

Effekt och användning
Tillsammans med andra skuggor kan den verka uppåt/utåt
Ensam markerar den ögats befintliga form
Undvik på ögon som sitter brett isär

Globskugga

Vanlig globskugga/globlinje i grundform – Används traditionellt sett i en kvinnlig makeup. Den här typen av skugga förstorar ögat och fördjupar globlinjen.
Vid applicering, ta upp färg på toppen av en rundare pensel. Använd tumtricket för att lyfta locket något, och placera penseln i håligheten mellan öga och brynben. Jobba mjukt fram och tillbaka. När du ser att färgen är rätt placerad så vänder du penseln till bredsidan och låter penselhåren jobba ut färgen bredare. Övergången mot brynbenet ska vara mjuk, och det ska inte finnas några skarpa kanter.
Höjden är ca ½ irishöjd från globvecket och upp. Avslutet hålls inom brynlinjen från näsvinge, ögonvrå och brynspets. Undantag gäller om du bygger ut ögat större med hjälp av skuggor – Då kan skuggan gå utanför brynlinjen.

Effekt och användning
Undvik på ögon med en negativ globlinje (se avsnittet Ögonformer)
Undvik på för stora och/eller utstående ögon
Ensam fördjupar den globlinjen
Förstorar ögat

Penslar
Du kan garanterat testa att använda de penslar du har hemma men se till att tvätta dem emellanåt och kom ihåg, ju mjukare de är, desto lättare är det att sprida ut färgpigmenten snyggt.

Veganska penslar

Hoppas att du hade nytta av detta och att du lärde dig något nytt! /Bigge

Sara Arnald har som vanligt filmat och redigerat oss! Hon är också en grym fotograf – kolla hennes hemsida här. Vill du hänga med Bigge och Mona i vardagen så kan du följa Bigge på Instagram via @birgittalagerholm och Mona via @monasuniversum. Och så klart finns @40medextraallt där också!