Ett ansikte innehåller normalt skuggor och uppljusande högdagrar, något som gör ansiktet tredimensionellt för ögat. När man lägger en bas på ansiktet så tonas skuggorna bort, medan högdagrarna smälter in mer i hudfärgen. Ansiktet ser alltså plattare och mer konturlöst ut, då djupet försvinner. Enkelt uttryckt så lägger du en mörkare skugga där du vill skapa en hålighet eller där du vill trycka ihop – skapa en kontur. En ljusare ton lägger du för att lyfta fram det partiet – som kindben, ögonbrynsben eller näsrygg ut, ur ansiktet. Var och hur du placerar skuggor och highlights beror helt och hållet på din ansiktsform.

I det här avsnittet så försöker vi ge dig en första guidning till vad contour handlar om. Mycket nöje! (Och som vanligt så hittar du mer info nedan! /Bigge (och det ska nog reklammärkas eftersom jag som vanligt tipsar om mina egna produkter.)

Här nedan ser du Cajsa helt utan smink på första bilden och sedan med contour och highlight på andra. Se hur näsan kommer fram och hur kindbenen lyfts upp med korrekt placerad skugga och highlight.

1. Osminkad
2. Med contour & highlight

FÄRGVAL
Tyvärr har Youtube skapat en trend av att contour ska göras med någon form av brunorange färg. Det ser inte alltid bra ut i verkligheten. På bild 3 först på andra raden ser du samma sminkning, som ovan, i halvprofil, MEN med en felaktigt gjord contour. Där har vi använt en för ljus highlight, en shadingfärg som är för orange, samt applicerat makeupen med dåliga övergångar. Bild 4 visar contour och highlight som smälter in i hudtonen och är korrekt applicerad.

3. FEL färgval
4. RÄTT färgval

Välj istället en hudtonad färg som är några nyanser ljusare än din egen hudton till highlight och en contourfärg som är 3-4 nyanser mörkare i sin färg än din hudton MEN se till att ha rätt underton – är du kall med rosa/blå underton bör du ha en kallare brun/grå skugga. FÄRG har Nougat som kallare contour och som highlight så ger Apel ett fint glow. Om du har en mer gyllene underton så är Honung en bra contourfärg och Camelia en bra highlightfärg för ljushyade. För mörkare hudtoner så är Guld och Brons jättefina highlighters.

Sara Arnald har som vanligt filmat och redigerat oss! Hon är också en grym fotograf – kolla hennes hemsida här. Vill du hänga med Bigge och Mona i vardagen så kan du följa Bigge på Instagram via @birgittalagerholm och Mona via @monasuniversum. Och så klart finns @40medextraallt där också!