Vi fortsätter i djungeln bland ögonskuggor och det du inte får se appliceras idag men som vi har pratat om och visat tidigare är en fransmarkering och en fransskugga. Mer om dem hittar du här. Som vanligt hittar du massa extra info om skuggplaceringar och effekter längre ned i bloggen.

SOTNINGEN – inledande neutral skuggning
Jag inleder alltid sotningen med att göra en mjuk globskugga i färgen Honung. Det är en färg som passar min hudton väl och som är lätt att få att smälta in. Generellt är det en bra färg för ljushyade att göra en s k grundskuggning med. (Dvs en mjuk globskugga och en mjuk droppskugga som tillsammans ger en förstorande effekt.)

Mjuk globskugga – Ger ögat tillbaka sin naturliga skuggning.
När du har lagt på en foundation så har du också, normalt sett, tagit bort de naturliga skuggor som finns runt ögonen. Det gör att ögat förminskas och försvinner lite in i ansiktet. Jämför gärna ögonen om du lämnar halva ansiktet osminkat utan bas.
Den mjuka globskuggan är den skugga som skapar illusionen av att den naturliga skuggan finns kvar. Detsamma gäller för den mjuka droppskuggan som du hittar längre ned.
Vid applicering kan du använda en rougeborste, eller en större ögonskuggsborste. Svep över locket, likt hur du applicerar den vanliga globskuggan. Jämför också skillnaden mellan den vanliga globskuggan och effekten en mjuk globskugga ger.

Effekt och användning
Har en milt förstorande effekt
Fungerar på alla ögonformer och återställer ögats naturliga skuggning

Idag tittar vi också på det som kallas för droppskuggor – dvs de skuggor som läggs under ögat och har en förstorande effekt samt skapar en skuggande effekt av de undre ögonfransarna. Den första skuggan jag pratar om är Mjuk droppskugga – den lägger jag då under ögat och i ytterkant samt binder ihop den med den mjuka globskuggan på ovansidan ögan. Jag applicerar den med en mjuk pensel och i färgen Honung som lätt tonas ut i hudtonen. Jag vågar lägga den ganska stort och blir det för hårt i övergången mot hudtonen så softar jag den med en sminksvamp. Såna hittar du här.

Mjuk droppskugga – Ger ögat tillbaka sin naturliga skuggning, och förstorar ögat.
När du har lagt på en foundation har du också, normalt sett, tagit bort de naturliga skuggor som finns runt ögonen. Den mjuka droppskuggan är den skugga, under ögat, som skapar illusionen av att den naturliga skuggan finns kvar. Använd en större, mjuk pensel, och applicera färgen i nedåtgående rörelser. Börja närmast fransraden, och stryk nedåt. Skuggan ska vara som bredast i yttre ögonvrån.

Effekt och användning
Kan användas på män och kvinnor
Har en maximaltförstorande effekt
Fungerar på alla ögonformer
Återställer ögats naturliga skuggning

Effekt och användning
Förstorande effekt – undvik på ögon du inte vill förstora
Drar uppmärksamheten uppåt/utåt tillsammans med en intensitetsskugga förutsatt att det binds ihop korrekt.

VIDARE TILL SJÄLVA SOTNINGEN i svart
Därefter jobbar jag vidare med en svart intensitetsskugga som jag också låter gå upp lite grann i globlinjen men fortfarande är den bruna mjuka globskuggan större i sin form. Mer om intensitetsskuggan och globskuggan i första avsnittet här.

Sen jobbar jag med en för er då ny skugga, nämligen den Suddade droppskuggan. Dvs, i det här fallet då, en svart skugga nedtonad från fransraden men inte lika långt ned som den Mjuka droppskuggan utan säg 3/4 delar av dennes bredd. Jag använder denna snedskurna pensel och denna svarta skugga (Lakrits) från FÄRG.

Suddad droppskugga – Förstorar och markerar ögat.Skillnaden mellan den mjuka droppskuggan och den suddade är att den mjuka ofta läggs i en så pass neutral färg att du kan dra ut den väldigt stort under ögat utan att det ser skarpt ut. Gör du detsamma med den suddade droppskuggan så blir sminkningen mer dramatisk, och får inte ett lika naturligt intryck.
Den suddade droppskuggan kan göras i vilken färg som helst, så länge den är mörkare och mindre än den mjuka droppskuggan som kan ligga under. Den suddade droppskuggan placeras i yttre ögonvrå, på nedre ögonlocket under ögat.
Vid applicering, sätt din snedskurna pensel under ögats nedre fransrad, och jobba nedåt med lätt hand så att färgen tunnas ut och får en jämn övergång. Bind ihop med skuggorna på ovansidan locket.

Effekt och användning
Förstorande effekt – undvik på ögon du inte vill förstora
Drar uppmärksamheten uppåt/utåt tillsammans med en intensitetsskugga

INTENSITET eller inte i ögat?
Mascara på och sen väljer du om du använder ljus eller mörk kajal på vattenlinjen. Den ljusa piggar upp och förstorar ögat medan den svarta kniper ihop och ger ögat ett mer intensivt uttryck. Här hittar du en ljus nudepenna som även funkar jättebra som highlightpenna och här hittar du en svart kajal.

Mona använder läppstiftsfärgen från Hermés och gör också en ”solkysst look” med sin favoritbronser från Vita Liberata. Är du också sugen på att testa lösfransar så rekommenderar vi varmt bästa Marcel Jehrlanders fransar från Depend. I filmen använder Mona ”Lilly” men hon har även testat Marcels signaturfransar på en gala och älskade dom! Du hittar alla fransar HÄR. Ett väldigt bra verktyg för att sätta på fransarna, utan att behöva kladda ner fingrarna med eventuellt överblivet klister, är den HÄR som är väldigt bra!