Det är först när man börjar komma upp i åren som ungdomens galna solande visar sig i form av pigmentförändringar de lux. Själv tillhörde jag kategorin som inte nöjde mig med att köpa ett ansiktssolarium, vilket var väldigt populärt. Nejdå, jag köpte ett helkroppssolarium där jag spenderade en avsevärd tid på dygnet … i många år. Plus non stop solande på diverse utländska stränder. Gärna indränkt i Hawaiian Tropic Cocos oil. The more the happier.

Så här 35 år senare ångrar jag mig djupt för jisses vilka solskador jag har fått. Även mina armar är tokförstörda och det ser ut som att jag misslyckats med BUS: superfläckig.

Men, det var inte förrän jag gjorde en ansiktsscanning för fyra år sedan som jag på riktigt insåg allvaret. Sedan den dagen har jag inte visat ansiktet i solen. Blev på riktigt skiträdd. Många tusenlappar senare har jag fått någorlunda bukt med problemet. Jag har lasrat bort det mesta av mina mörka pigmentfläckar i ansiktet och kommer aldrig mer att sola mig. Problemet är bara att det inte går att förneka att man ser väldigt fräsch ut med lite färg. Alltså började jag undersöka vad marknaden har att erbjuda i form av BUS. Det finns en uppsjö med produkter, många bra men ännu fler som inte är jättebra. Att se orange ut är inte det man eftersträvar direkt, men dessvärre är det resultatet av en hel del BUS-produkter.

För några år sedan hittade jag ett märke som sedan dess kom att bli det enda jag kontinuerligt använder. Då och då testar jag andra, men det är TanCan jag alltid kommer tillbaka till. Doftar inte särskilt äckligt, som så många andra gör, men framför allt har den en otrolig naturtrogen färg. Den finns i två utföranden: en ren bronzer vilket innebär att färgen syns direkt. Men, jag tänker att jag vill börja med hur man får bästa resultat med en BUS.

  1. Börja alltid med att scrubba kroppen/ansiktet med en bra peeling. Gör gärna det något dygn innan så att PH-balansen hinner neutralisera sig. Tänk på att en bodyscrub inte skall användas i ansiktet då kornen för kroppen är större än de man har för ansiktet.
  2. Smörj in knogar, armbågar, knän, fotknölar med en icke oljebaserad lotion så att BUS:en inte suger åt sig lika mycket där. (Oljan lägger sig som en hinna och kan göra att du får ett fläckigt resultat.)
  3. Är man nybörjare så rekommenderar jag att man köper en BUS i mousseformat, IDA Warg har en som både har bra pris och som är jättebra. Dock funkar den inte alls på mig, vilket är superkonstigt. Hur som, det är en storsäljare så jag är nog undantag! Använd en BUS-handske (finns att köpa där BUS säljs) och börja med fötterna i cirkulerande rörelser upp mot benen … och så vidare. Jag BUS:ar sällan nåt annat än mina ben från knäna och ner samt ansiktet. För lat för resten och på vintern är det ju bara ansiktet man visar!
  4. Få vet att kroppen bara absorberar så mycket som den bara kan. Det kan med andra ord inte bli för mycket. Men, tänk på att om man tar för lite så kan man bli randig. TanCan är ju i sprejform och Bronzern fungerar lite annorlunda: man sprejar och låter färgen torka. Just med TanCan bör man veta att OM man mot förmodan råkar splascha på och få fläckar här och var så ska man INTE få panik och börja torka! Nej, nej, låt det vara. För, o m du gör det så blir du randig när färgen har torkat! Gå och lägg dig och när du tar en dusch nästa morgon så är alla skräckfläckar borta och du har en jämn färg. Om det råkar komma färg på lakanen så chilla, det går bort i tvätten, jag lovar! TanCan finns även i en transparent variant. Det tog flera år innan jag vågade prova den då jag tyckte att det var läskigt: man sprejar och först efter 4-8 timmar kommer resultatet … hur skulle man veta att man verkligen fått färg överallt om sprejen är genomskinlig? Men, flera av mina bloggläsare tjatade på mig att jag skulle testa eftersom de föredrog den varianten framför bronzern. Jag testade … och blev fast. Den är hundra gånger enklare att ”jobba” med. Dock är den i huvudsak avsedd för ansiktet då den också är i en mindre flaska.
  5. Färgen sitter i under ca en vecka. Duscha och tvätta dig som vanligt men undvik att skrubba dig. Just ansiktet kan behöva bättras på med BUS nån gång, eller två, i veckan. En gång i månaden ungefär, eller när jag börjar bli flammig så brukar jag skrubba mig r e j ä l t och ”börja om” med samma procedur.
  6. Just det: strunta i vilken hudton du har, välj BUS efter den effekt du eftersträvar!
  7. OM du råkar få en fläck ändå nånstans som är svår att få bort: testa med bakpulver!

HÄR hittar du TanCan (bra pris) och HÄR hittar du IDA WARG.

Lycka till!/Mona

PS! Lägger upp en liten film här om hur du använder TanCan Bronze på bästa sätt. Den m å s t e du se!