Hej på er! Efter alla våra tidigare sminkvideos så har det kommit otroligt många förfrågningar om hur man sminkar ögon där locket har blivit hängigt så nu har vi gjort en liten video på det också. Den är ganska kort eftersom vi inte pratar alltför mycket om andra saker i sminkningen. Som vanligt får du en utförligare beskrivning här nedan i bloggen och nedan kan du också hitta våra andra videos om ögonsmink.

”Min mascara kladdar alltid av sig på mina hängiga ögonlock – även den vattenfasta” – det är en vanlig kommentar som jag ofta får när folk undrar vad de ska göra. I det fallet så finns det inga andra hjälpmedel än att lägga en foundation och pudra ordentligt på locket. Pudret kommer hålla ytan torr och därmed inte lösa upp mascaran. Ett osminkat öga kommer alltid ha en viss ”oljig” effekt, som lätt kan göra att, topparna på de mascarade fransarna löses upp av just det oljiga på huden. Tänk dig att ditt lock ska vara lika torrt och lent som sammet när ögat är färdigpudrat – då kommer A: fransarna att sitta säkert och B: dina skuggor ligga på plats. Kom dock ihåg att göra som jag visar i videon – ta bort överflöd med sminksvampen INNAN du pudrar – annars pudrar du bara fast kladdiga streck i dina veck runt ögonen. 🙂
Sen ser du på filmen hur jag jobbar vidare med en fransmarkering för att förtäta de befintliga fransarna och skapa en piggare effekt på ögonen. Den gör jag med FÄRGs svarta Lakrits – den hittar du här – och FÄRGs snedskurna tunna pensel, den hittar du här.

Ditt ögonlock har blivit för stort, hängt till sig och måste förminskas – det använder du mörk färg till – dvs en färg som är minst ett par nyanser mörkare än din egen hudton. Så kallat neutrala områden i ditt ansikte som panna, tinningar, nässidor och även då stora framträdande ögonlock kan du alltid förminska med mörk färg. (Eller för den delen förstora med ljus om du till exempel har en för kort eller smal panna etc.)

I videon lägger jag en mörk lockskugga över hela vänster ögonlock och bygger sedan upp det till en globskugga så att den ska synas när Katarina tittar – läs gärna mer om de olika skuggornas effekt och placering här. Det är ett typ av uttryck och skapar illusionen av att det finns en typ av hålighet där och förminskar därmed hennes egna hängiga lock lite grand.

Därefter använder jag en intensitetsskugga i ytterkant ute på Katarinas högra ögonlock – ihop med en globskugga – bara för att skapa ett annat uttryck. Jag skulle råda dig att testa vilket dina ögon ser bäst ut i eftersom det kan variera. Även intensitetsskuggan kan du läsa mer om på samma ställe. Eller varför inte kolla på den första videon i vår ögonmakeupskola?

Lösfransar – du ser ju själv vilken skillnad det blir när hon får på fransarna så kan du tänka dig att testa så hittar du fransar hos FÄRG här. Jag använder alltid samma snedskurna pensel som jag nämnde ovan när jag gör en fransskugga med en fuktad svart skugga (Lakrits igen) för att dölja lösfransens kant. Sen borstar jag på mascara underifrån för att få ihop Katarinas egna fransar med lösfransen. Och till sist penslar jag på lite mascara på underfransarna. Det gör jag genom att använda den snedskurna penseln igen men den här gången med mascara på. Det gör att fransarna markeras men att man slipper känslan av spindelben som många är rädda för. För att se mer hur man fäster lösfransar på sig själv så kan du kolla in vår video där vi både visar: sotning och har en lite lösfransskola.

Fransförlängning eller fransserum. Är du inte sugen på att limma dit fransar själv så kan du ju välja mellan att, så klart – helt låta bli – eller använda dig av fransförlängning eller ett fransserum som göra att fransarna börjar växa rejält – de flesta ger bra längd men spretigheten som uppstår kan variera. Här hittar du till exempel Xlash eller Revitalash. Som med allt annat är det viktigt att man följer instruktionerna rätt. Dessa två serum är extremt bra.

Färgaccent – om man gillar färg så kan man alltid göra, som jag gör i videon och addera den i mitten av den redan lagda mjuka bruna tonen. Det ger både ett extra lyft och extra ja, ska vi kalla det wowkänsla? 😉 Vill man inte välja en färgglad färg kan man alltid starta med den ljusa bruna för att skapa det första lyftet och sedan addera mörkbrunt, grått eller svart i mitten – på samma sätt som jag visade med den gröna färgen Lindblomma som kommer från FÄRG. Du hittar den här.

Highlight – en matt eller skimrig färg ljusare än din hudton – läggs gärna på högsta punkten under brynet eller i inre ögonvrå. Men! Eftersom ljust förstorar så ska du alltså vara försiktig med att lägga den på den hängiga delen av locket eftersom det då, följaktligen, snarare kommer att framhäva hängigheten.

Hoppas att du har någon nytta av det här nu! 🙂 Mvh Bigge
PS. Missa inte våra andra ögonmakeupskolor! Du hittar dem här: DS.

Som vanligt kan du hänga med oss mer i vardagen via vår Instagram @40medextraallt
Mona hittar du på @monasuniversum och Bigge hittar du på @birgittalagerholm – in och häng med oss! ❤