Ännu en gång får vi förmånen att träffa Mia Törnblom och ställa frågor till henne. Vi pratar om hur man ska få ett bättre självförtroende och Mia berättar om samt förtydligar sin filosofi med självledarskap. Som vanligt har vi också en tillhörande artikel här nedan men med mina 6 helt andra tips om hur du kan förbättra ditt självförtroende. Kanske hittar du något matnyttigt här eller känner att Mias variant passar dig bättre? Det spelar ju ingen roll – för vad är det man brukar säga? ”Alla vägar bär till Rom” 🙂 /Bigge

”Hon har så jäkla bra självförtroende” Har ni hört det förut om er själva eller rentav sagt det själva om någon? Är inte det egentligen ett väldigt konstigt uttryck? Jag kan på riktigt irritera mig lite på det här. Jag menar, ett självförtroende är ju kopplat till vad jag gör och jag gör ju liksom inte allt bra – snarare finns det ju miljoner fler olika saker i världen som jag inte gör bra än det jag faktiskt gör bra. Så vore det inte bättre att säga att ”Hon har ett så jäkla bra självförtroende inom den och den grejen…”? Rent krasst kan du ju ha ett väldigt bra självförtroende i affärer men vara livrädd och ha jättedåligt självförtroende i någon annan del av ditt liv – relationer eller inom någon sport eller hobby du utövar på fritiden. Eller hur?

Men! Jag menar att det här faktiskt är bra – för det underlättar väldigt mycket för oss och gör att vi kan bena upp problematiken lite lättare och därmed åtgärda den enklare. Det första jag vill stryka är alltså det där lite allmängiltiga ”Hon har så bra självförtroende”snacket – jag tror nämligen att det kopplar mer till att personen du refererar till är grundad i sig själv och utstrålar trygghet/säkerhet/förnöjsamhet genom sin person vilket då snarare betyder att personen i fråga har en god självkänsla.

Jag tänker att självförtroende till mångt och mycket handlar om hur trygg du känner dig i att utföra någonting och för att känna trygghet så måste man vara väl förberedd och gärna ha någon form av erfarenhet att falla tillbaka på. Framför allt tror jag att erfarenheten är viktig för att kunna ta oförutsedda händelser/frågor etc lite på volley. Det är bara det att från början så kan vi inte ha någon erfarenhet men då kanske vi å andra sidan kan tillåta oss att ha lite sämre självförtroende så länge. Vi måste ju alla börja någonstans. Så här kommer mina 6 handfasta tips på hur du kan få bättre självförtroende inom vilket område som helst.


Steg 1 till bättre självförtroende blir att identifiera vilket område du vill ha bättre självförtroende inom.

Steg 2 är analys av din egen prestation inom det området
– Vad är du bra på inom området?
– Hur skulle du enkelt kunna bli ännu bättre på just det?
– Vad är du mindre bra på?
– Hur kan du utveckla det?
När du har identifierat det så är det enklare att göra en plan för hur du ska gå tillväga och i 9 fall av 10 så handlar det om att tillskansa sig ny kunskap. Det leder oss vidare till nästa steg.

Steg 3 blir alltså att öka kunskapen inom aktuellt område – för kunskap kommer att skänka trygghet. Antingen hittar du kunskapen själv via nätet, någon utbildning eller via en mentor/instruktör. Vi måste inte alltid lösa alla problem själva – ofta kan en utomstående vara precis det vi behöver för att kunna höja vår nivå.

Steg 4a. Träna på det du vill bli bra på. Men se för allt i världen till att träna på rätt saker. För som en världsmästare sa till mig en gång. ”Du kan träna hur mycket som helst men tränar du på fel sätt så kommer du aldrig bli bättre.” Så träna på rätt saker och analysera hur träningen går så att du ser att du faktiskt blir bättre – oavsett om det gäller att tala inför en kamera, hålla i en presentation, kontrollera en resultaträkning eller bli bättre på golfbanan. Och glöm inte att be om feedback så att du får en validering av det du gör så att du vet att du tränar rätt.
4b. Jag skulle också vilja slå ett slag för filmning om det handlar om något fysiskt – oavsett om det är en sport eller ett föredrag du tränar inför. Det tar ett tag att komma över den stora motviljan, som nog de flesta känner i att betrakta sig själv och vänja sig vid sin röst, men när du har kommit över det, så är det överlägset för att se hur du utför din övning eller för den delen framstår med ditt kroppsspråk i övningen.

Steg 5. Gör. Som Nike säger i sin slogan ” Just do it”. För när du väl har förberett dig med analys, fördjupad kunskap och tränat samt fått feedback – då är du förberedd och det kommer att skänka dig trygghet. Trygghet leder till att du vågar göra och det i sin tur leder till erfarenhet. Sammantaget kommer det att ge dig självförtroende.

Steg 6. Analysera och notera vad du kan göra bättre till nästa gång men kom ihåg att också känna stolthet över hur långt dina förberedelser har tagit dig. Det kommer förmodligen alltid att finnas människor som är bättre än vad du är inom ditt område men kom ihåg var du började och se till att sträcka på dig och njut av det du har åstadkommit!

Hoppas att du har hittat något matnyttigt här som kan hjälpa dig att hitta ett gott självförtroende inom just det område som du behöver! ❤ /Bigge