Att inte få sova är en av det vanligast förekommande orsakerna till psykisk ohälsa och även en vanligt förekommande tortyrmetod i de länder som använder sig av sånt. Addera jävulska svettningar och hormonella humörsvängningar så är det här, kära vänner, exakt sånt som ungefär en 1/3 av oss har att se fram emot när vi kommer in i klimakteriet. Men ska vi bara acceptera det eller kan man göra något åt det? Faktum är att det finns en hel del lösningar och här kommer våra förslag nedan under filmen (efter gedigen googling men med källor angivna).

Vad är klimakteriet?

Att kvinnor oftast hamnar i klimakteriet runt 45-55 årsåldern är ingen nyhet men vad är egentligen klimakteriet? Klimakteriet beror på att antalet äggblåsor i äggstockarna håller på att ta slut. De som finns kvar är inte heller lika bra på att bilda östrogen – det kvinnliga könshormonet.
Hur vet du om du har kommit in i klimakteriet? Enklast är att gå till sin gynekolog och be dem att göra ett test. Annars kan du beställa till exempel från Apotek Hjärtat här. När östrogenet minskar kan detta ge upphov till olika klimakteriebesvär som vi kommer att gå igenom nedant – och förhoppningsvis även ge dig lösningar till.

Förklimakteriet

I princip alla har hört talas om klimakteriet men det är inte lika många som vet att man först ska igenom något som kallas ”förklimakteriet” och att det i själva verket är under den perioden som alla eventuella besvär uppstår. Den hormonella förändringen som inleder övergångsåldern börjar alltså oftast flera år innan kvinnor generellt märker vad som är på gång genom att mensen börjar bli oregelbunden.

Forskning visar att förklimakteriet börjar runt 35-årsåldern och kan hålla på i 10 år. De hormonella förändringarna kan medföra stora känslomässiga och fysiska obehag hos många, medan de kan gå obemärkt förbi hos andra. Normalt sett är det, det vanliga besvären, som vallningar, svettningar och sömnproblem som dyker upp. Din mens fortsätter dock som vanligt så därför kan det vara svårt att, utan kunskap om det, ens tänka sig att ditt tillstånd kan ha något med klimakteriet att göra.

Klimakteriet börjar

När klimakteriet väl sätter igång på allvar så är det första tecknet att din mens börjar bli oregelbunden. Den kan både bli mindre men också betydligt kraftigare och blir den för kraftig och långvarig är det viktigt att du pratar med din gynekolog om en 10-dagarskur av tillfört så kallat gulkropsshormon. Om du inte får den behandlingen riskerar du att få blodbrist. Den gör också att mensen blir regelbunden igen tills den helt upphör. Om inte annat blir ju livet lite lättare att planera på det viset.

Så nu är det dags att radda upp de vanliga problemen… (vi tar lösningarna sen.. 🙂 )

Vallningar och svettningar

Värmevallningar och de överdrivna svettningarna är överlägset det, som ofta, upplevs som mest besvärande. Det finns vittnesmål om ständiga klädbyten och att hela tiden bära med sig en kofta för att dölja de svettfläckar som uppstår på t-shirten när vallningen rullar in. Och inte blir det bättre på natten för då vaknar man med genomblöta lakan.

Vallningarna kommer sig av att kroppens termostat inte fungerar riktigt som den ska längre. Man kan beskriva en vallning som en värmevåg som ger upphov till stark svettning. Den pågår mellan 2-3 minuter men kan också variera i tidsrymd mellan några sekunder upp till en timme. Toppen! Eller inte.

Sömn- & humörsproblem

Självklart kan det här ge upphov till riktiga sömnproblem och då – som ett brev på posten kommer naturligtvis problem med humöret – vredesutbrott, gråtattacker etc. Därför att – för lite sömn gör oss hudlösa och det gör oss naturligtvis betydligt mer lättirriterade. Faktum är att min gamla psykologiprofessor Lars-Eric Uneståhl en gång sa: Du kan jobba hur mycket som helst så länge du bara får tillräckligt med ordentlig djupsömn. Det är när du INTE får det som problemen kommer. Och nu är vi alltså i en sådan situation där vi inte får det. Koppla detta till att du även har hormonella förändringar i kroppen så blir det gärna en riktig känslosoppa där både depression och panikångestattacker kan förekomma. ”Jag känner inte igen mig själv” är en vanlig beskrivning från kvinnor som kommit in i klimakteriet.

Viktuppgång

En annan sak som du plötsligt kan komma att märka är att när östrogenproduktionen minskar i din kropp så kan du genomgå en viktuppgång trots att du äter som vanligt. Och nu gäller det att hänga med för här slutar kroppen att lagra fett på det kvinnliga viset runt rumpa, lår och höfter. Istället lagras fettet plötsligt runt magen och midjan. Det vill säga på det farliga stället för det är midjemåttet som avgör hur stor risken är för förhöjt blodtryck, typ2-diabetes, höga blodfetter och hjärt- och kärlsjukdomar. Och ja, träning iform av pulshöjande aktivitet minst 3 gånger per vecka samt en balanserad kost är det enda som kan hjälpa till att hålla detta i schack. Tråkigt men så är det. Det är verkligen jätteviktigt att motverka viktökningen som hänger ihop med hälsoriskerna på sikt.

Torra slemhinnor, slidkatarr, urinvägsinfektioner

Det ovanstående är ytterligare problem som en sänkt östrogenproduktion kan leda till och det kan naturligtvis påverka både sexlusten och samlivet negativt.

Mer ovanliga besvär

Att man får blödningsrubbningar, vallningar , humörsvängningar och svårt att sova är intet nytt under solen för de flesta men det finns också lite mer ovanliga besvär. Eller; besvär man inte pratar om.

Kvinnor har vittnat om att de börjar lukta illa, har inkontinensproblem, taskigt minne, ont i fötterna (!) och värk i övriga leder, stickningar i huden, hormonell migrän, håravfall och hjärtklappning. Bara några exempel. Dessa symptom härleds också till kroppens minskning av östrogenproduktionen.

Jaha, ska man bara ge upp nu och tänka att så här är det nu i 5 år. Eller 10 eller ja, vissa har ju till och med haft turen (Obs, ironi)  att få ha det så här i 20 vidriga år. Ska vi bara acceptera det eller kan vi lösa problemet på något sätt? Det finns också en del myter kring klimakteriet: att man ska vara livrädd för klimakteriet eftersom man verkligen hamnat i diket för bättre begagnade kvinnor. Men faktum är att det här inte stämmer. Det finns en hel del vi kan göra åt vår situation. Både med behandling och genom vanliga vardagliga beslut och åtgärder. Vi börjar med att gå igenom östrogenbehandling som är extremt effektivt som behandlingsmetod men som tyvärr har fått överdrivet dåligt rykte pga medias spridda rykte om ökad risk för bröstcancer. Dock ska man komma ihåg att du uppnår full effekt av medicineringen först efter 3 månader. Fler alternativ kommer under.

Östrogen = bröstcancer – eller…?

De flesta kvinnor har hört talas om att man kan få en behandling med östrogen – det kvinnliga könshormon vars nivåer sjunker drastiskt i kroppen när klimakteriet inträder och där produktionen av östrogen till slut helt stannar upp. Men eländes elände – vi har ju alltid fått höra att det kan framkalla bröstcancer så då kan vi väl inte riskera att utsätta oss för den behandlingen?

Eller är det en missuppfattning? Så här säger Angelica Lindén Hirschberg, professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska Institutet på frågan om vad som är den vanligaste missuppfattningen kopplat till hormonell behandling. 
– Att östrogen ger bröstcancer, det finns inga bevis för det. Det är snarare gestagenet (gulkroppshormonet) som är boven i dramat. Vi ska inte tillbaka till 1990-talet där kvinnor fick hormonbehandling för att må bättre generellt, men obefogad rädsla ska inte hindra kvinnor att få tillgång till effektiv behandling om de har svåra klimakteriesymtom” Källa: KI

Okej men då är väl allt lugnt? Fram med östrogenet!
Mja, men nu har du ju också hört att östrogen ökar risken för cancer i livmodern. Och ja det stämmer att östrogen ökar risken för cellförändringar i livmodern – MEN den vanligaste behandlingen för kvinnor som har sin livmoder kvar kombinerar östrogen med gulkroppshormon som i sin tur skyddar livmodern mot cancer. Dessa två preparat slår alltså ut varandra när det gäller canceruppkomsten. Däremot har forskning visat att om du tar kombobehandlingen med östrogen och gulkroppshormon så finns det en marginellt liten risk att drabbas av bröstcancer om du behandlas i mer än fem år. Se källa på 1177.se här. Dock säger Angelica Lindén Hirschberg, att den gränsen också börjar luckras upp och flyttas framåt.

Har du däremot inte din livmoder kvar och behandlas med bara östrogen så finns det en studie som visar att risken för bröstcancer faktiskt minskar. Men har du fått kombobehandlingen så bör du alltså efter uppnådd 5-årsgräns tillsammans med din gynekolog diskutera huruvida du ska fortsätta eller inte. Självklart är det även viktigt att du går på regelbundna mammografiundersökningar samtidigt som behandlingen pågår men det är ju å andra sidan alltid viktigt. Faktum är dock, enligt Angelica Lindén Hirschberg, att en kraftig övervikt innebär ett betydligt större hot för att få bröstcancer än vad behandlingen utgör så kan du, om du lider av övervikt, på något vis lyckas reglera den så har du gett dig ett ännu bättre skydd mot bröstcancer.

Om du, efter en tids medicinering, vill kontrollera om du kan klara dig utan östrogentillskott så kan du testa men rådet är att göra det först efter ett par år och kom ihåg att det tar 6 veckor för medicinen att gå ur kroppen så att du kan bedöma korrekt hur din kropp svarar utan medicin.

Skillnad på System- och lokal behandling

Avseende tidsgränsen så är det dock viktigt att skilja på ”Systembehandling” som avser ett intag av östrogen för hela kroppen” och ”lokal behandling” som avser till exempel läkemedel med östrogen avsedda för att avhjälpa till exempel torra slemhinnor. Här hävdar Angelica Lindén Hirschberg i Klimakteriepodden att lokal behandling kan du använda livet ut – utan ökad risk för cancer och som hon också nämner att slemhinnorna verkligen behöver östrogen bland annat för att minimera uppkomsten av slidkatarr, urinvägsinfektioner och dessutom för att ta bort obehaget som kan uppstå vid samliv när slemhinnorna är torra. Tyvärr, säger hon vidare, så vill läkemedelsbolagen skydda sig maximalt och därför står det samma på bipacksedlarna, som på läkemedlen för systembehandling och det hävdar alltså Lindén Hirschberg att det inte finns något bevis för, snarare tvärtom.

Blodproppar eller inte?

Sen har vi ju dock lite andra biverkningar och det är att östrogen ökar risken för att få en blodpropp så därför ska du inte använda det om du har haft blodpropp tidigare. MEN äntligen lite härliga nyheter. Risken ökar INTE om du behandlas med östrogen som tillförs i plåster eller med gel. Se källa på 1177.se här. Och en annan finfin sak – östrogenbehandling kan faktiskt motverka demensutveckling. (Källa här) Så det var ju ändå lite bra nyheter!

Bioidentiskt hormon – ja eller nej?

Det har sen en tid tillbaka pratats mycket om att man istället för syntetiskt hormon ska få bioidentiskt hormon. Det betyder att det är likadant som det som produceras i kroppen – Lite som att nyckeln passar perfekt i låset istället för att man måste kämpa upp det med våld – och att det inte framkallar bröstcancer. I en intervju 2018 för tidningen Hälsa så säger barnmorskan Mia Lundin från kliniken Hercare i Stockholm att, alla östrogenbehandlingar som idag skrivs ut är bioidentiska men att gulkroppshormonerna fortfarande är syntetiska och det är därför dessa medför en risk för cancer. Mia Lundin vill att man ska övergå till att ge gulkroppshormon som är helt bioidentiskt. Angelica Lindén Hirschberg å sin sida säger att hon vill se mer forskning kring detta och att: ”Enligt de få observationsstudier som gjorts, ger bioidentiskt progesteron aningen lägre risk för bröstcancer än gestagen, men samtidigt ökar risken för livmodercancer. Vi vill i vår randomiserade studie se om det verkligen är någon skillnad” Men! Det hon verkligen understryker är att det hon INTE vill se är kvinnor som laborerar med någon sorts egenpåhittad hormoncoctail som de har köpt på nätet baserat på någon information som de har googlat fram. Källa: KI Och det kan ju möjligen låta vettigt…!

För tidigt ingången i klimakteriet

1% av alla kvinnor kommer i klimakteriet innan 40 års ålder och då måste man få en östrogenbehandling. Du kan få samma symptom och utan östrogenbehandling så vet vi att man löper stora hälsorisker för att utveckla hjärt/kärlsjukdom/död i förtid/benskörhet samt ökad risk för demens. Fördelen är att man har markant minskad risk för att utveckla bröstcancer i denna, yngre grupp. Källa Klimakteriepodden.

Andra knep

Vill man nu ändå inte in i östrogenvärlden så finns det en mängd andra saker att ta till – som att:

Träning med pulshöjande aktivitet minst 2-3 gånger/vecka har genom forskning visat på tydliga tecken att minska vallningar och svettningar. På forskning.se kan du läsa mer. Detta betonar Angelica Lindén Hirschberg extremt tydligt att är något som har visat på mycket god effekt. ”150 minuter pulshöjande aktivitet/vecka är vad som krävs”
I avsnittet intervjuar vi Antonia Axegren som är personlig tränare och certifierad genom nätverket ”Stark genom klimakteriet”. Hon hjälper just kvinnor med klimakteriebesvär och vill du veta mer om henne så hittar du henne här.
Här hittar du en communityn: Stark genom klimkteriet som är startad av Monika Björn. Där får du både pepp, igenkänningsfaktor, råd och tips samt kan hitta listor på personliga tränare, certifierade genom nätverket, som finns på din plats i landet.

Ha riktigt svalt i sovrummet. Även ett svalt täcke och svala lakan med extra trådtäthet kan också hjälpa till. Såna hittar du här.

Undvika riktigt stark, kryddig mat är ett annat bra tips för att hålla värmevallningarna nere och det vet väl alla som någongång har svettat sig igenom en riktigt stark maträtt.

Dra ner på konsumtionen av alkohol, kaffe och te.

Akupunktur har, vid en studie vid Lunds Universitet, visat sig ge  “signifikant god effekt på värmevallningar jämfört med sedvanlig behandling” men man uttrycker också att vidare studier behövs. Läs mer här.

Yoga. När du koncentrerar dig på andningen rensas huvudet på negativa tankar och riskerna för ångest och depression minskar. Andningen påverkar kroppens olika körtlar där hormonproduktion och hormonfrisättning sker. Värmevallningar och svettningar nattetid kan med hjälp av regelbundna yogaövningar sänka blodtrycket, främja syresättning och förbättra blodcirkulationen. Läs mer här.

Se till att äta en balanserad kost. Ät hellre långsamma, sunda kolhydrater än snabba. Konkret betyder det att du bör ersätta alla de osunda, vita varianterna med mörkt bröd, fullkornspasta, quinoa och liknande. Baka också alltid med grovt mjöl – även i söta bakverk. Även om frukt smakar härligt sött, så försök att äta mer grönt än just frukt. Ta också gärna ett kosttillskott med sunda fetter. När du är i klimakteriet har du speciellt god användning för fettsyrorna omega-3 och -6, som är essentiella fettsyror för din knopp. Addera mörka bär, nötter, fisk, morötter och bladgrönsaker i din kost. Dessa är nämligen alla fyllda med antioxidanter som hämmar de fria radikaler som påskyndar kroppens åldrande.

Hjälp kroppen genom att tillföra naturligt östrogen via livsmedel som sojaprodukter, kött, alfaalfagroddar och växter med gröna blad.

Undvik lanolin. Undvik att, strax innan läggdags, smörja kroppen med produkter som innehåller lanolin. Lanolin är det fett som utvinns ur fårull och är vanligt förekommande i hudvårdsprodukter som inte är veganska. Simmare, som inte har använt våtdräkt, har i alla tider använt lanolin som isolering mot kallt vatten. Tänk dig själv att smörja in dig med extra isolering innan du ska somna, tacka fasen för att vallningarna kommer som ett extra brev på posten!

Män och klimakteriet

Få vet att även män hamnar i klimakteriet (dock kallat andropaus). Tror inte ens att männen själva har koll på det här. De upplever vallningar, humörsvängningar och minskad sexlust. Mäns produktion av testosteron börjar sjunka vid 45-års åldern men för mer än 80% behåller man den normala nivån genom hela livet. För en del män som utveckla klimakteriesymtom kan det behövas ett testosterontillskott.

Läsarnas historier:

“Jo tack, klimakteriet har drabbat mig, är idag 51 år. Alla kvinnor ska igenom det, vare sig man vill eller inte, men vissa har mer tur i det lotteriet än andra.

Jag hade läst på mängder och bestämde mig tidigt för att jag inte riktigt ville chansa med att inte göra något åt det. Detta då risken för tex ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och ledvärk. MEN jag ville inte ha traditionell behandling utan med bioidentiska hormoner. Letade, sökte, googlade och hittade en klinik i Göteborg. Ställde mig på deras milt sagt långa väntelista. Det är dock också dyrt då det är en privatklinik. Under tiden inser jag att GynStockholm Stadshagsgården har en gynekolog som skriver ut och hjälper till att få licens på bioidentiska hormoner; Hilde Löfqvist. Ansluten till Landstinget så därmed vanlig patientavgift. En helt makalöst bra gynläkare! De jag stött på tidigare har mest sagt – ”du ska ha hormonspiral” och då jag dragit upp nackdelar har de bara kontrat med att fördelarna är större. Man ska alltså acceptera biverkningar bara sådär…

Detta börjar bli långt men jag fick mina bioidentiska hormoner och körde igång.

Kortfattat kan man säga att det inte var för mig. Fick stora blödningar och så tätt att jag tömde mina järndepåer totalt, gick åt flera järninfusioner innan det blev ordning på mina värden igen. Den tröttheten och huvudvärken var inte att leka med. Tillsammans bestämde vi att jag skulle avbryta.

Efter detta har jag nu mens ungefär var sjätte månad men då i ca 14 dagar. Jag tar sedan drygt ett år Femarelle, ett naturläkemedel som har god effekt på de mesta problemen jag har med klimakteriet . Eftersom det klassas som hälsokost, får de inte marknadsföra sig fullt ut, men jag har bakvägen fått tag i mycket information som finns, Femarelle har snart funnits i 20 år så inget nytt.

Det var den, om än lång text, kortfattade historien. Det finns givetvis mer men det får räcka. Tycker dock att det är superbra att ni lyfter frågan för det finns på tok för lite bra info om något som halva befolkningen ska igen på något sätt.”

—-

“Jag har varit i klimakteriet sen jag var 32 och är nu 45. Det är ingen lek. Äter östrogen men får jobbiga svettningar om natten ändå. Sömnsvårigheter, viktuppgång och träning utan resultat. Lätt inkontinens har jag hunnit med också, men det är bättre nu. Dofter (läs odörer) från ens kropp man inte visste existerade kommer fram. Jag har inget bra att säga om klimakteriet alls. Inget.”

“Funderar lite; det är hormonsvängningar, pms, gravidhormoner, biverkningar av p-stavar, spiraler o piller, förklimakteriet , torra slemhinnor, vallningar, svettningar, flytningar, oregelbunden mens. Det lever kvinnor med. Men, det är kanske det här som är att vara kvinna. Vi verkar hela tiden kämpa emot och ta piller mot allt det som alla kvinnor går igenom, det som verkar vara vara unikt i det att vara kvinna. Kämpar vi emot något som egentligen är och alltid varit naturligt och normalt? Bara för att det sätt som kvinnans kropp faktiskt fungerar på inte längre passar in i samhället idag. (Och då måste ju vi kvinnor -som alltid- anpassa oss.)

Missförstå mig inte nu! Dömer inte. Förstår att livet är pest för vissa/många kvinnor och att man vill ha hjälp för att lindra o fungera.

Men jag funderar.”

“Jag är 33 och är satt i kemiskt klimakterie sedan jag var 20 pga endometrios. Jag slutade (på eget bevåg), jag tyckte väl det var onödigt att ta medicin och blev stammis på akuten och fick en rejäl utskällning. Jag kunde inte gå, inte ens med rullator, smärtan vad outhärdlig. Jag har såna sjuka vallningar, sover på plastad frotté. Har även sytt kuddfodral med plastad frotté. Undrar om det finns något som hjälper mig också? Känns ju sådär att ha det så här typ resten av livet.”

“Vid 44 års ålder gick jag från fullt fertil till att vara i klimakteriet på några månader. Vallningarna är en sak, nog så jobbigt men för mig var det förändringen i psyket, sömnsvårigheter och deppighet. I samma sväng drabbades jag av utmattningssymptom, så svåra att min hjärna fick synliga skador. Tänk om jag hade vetat och förstått att min kropp och hormoner ändrades så hade jag kanske kunnat undvikit den svåra utmattningen.

“Ser att en del skrivit om ”klumpar” när man har mens, det berodde i mitt fall på flertalet myom, ofarliga, men jag går på kontroll (ultraljud) då och då och mäter att de inte blir större. För två år sedan började jag med hormonplåster, efter att ha en sommar då jag konstant var svettig, det fullkomligt rann om mig, tyckte det hjälpte. Av misstag glömde jag plåstren när jag åkte på semester i sommar, och jag märker ingenting, har inte börjat med dem igen, kanske är jag ur klimakteriet, eller kanske inte, jag är 55 år. Hur ska man veta?”

“Jag fick panikångest, väldigt obehagligt och lite sömn problem . Började vid 53 nu har jag bara sömnproblem är 60 . Håller mig i form mycket promenader och jogg.”

“Jag är bara 43, men har redan vallningar, pms from hell, sömnproblem, lägg till kronisk hormonell migrän på det så kan man förstå att jag är inte är sugen på att ha det så här ca 10 år till… Det är många som har det jobbigt med detta och kvinnosjukvården i detta land är usel.”

“Många män får en släng av klimakteriet, bland annat svettningar på natten. Symptomerna liknar kvinnans. Tyvärr så pratas det inte så mycket om detta. Många äter testosteron för att lindra symptomerna. Någon som vill dela erfarenheterna?”

“Vet inte vad man kan koppla detta till klimakteriet eller inte men jag har blödningar som kommer och går galet oregelbundet. Kommer – ursäkta detaljer- stora blodklumpar mellan varven, mår illa av mig själv! Någon annan som har likadant?

Fullkomligt badar i svett om nätterna trots öppna fönster, fläkt och nästan naken.

Suck och pust från 51-årig på västkusten”

“10 år av plötsliga svettningar, mest från huvudet och mellan brösten. Arg för och över allting. Sömnproblem, orken tog slut fort, smått gaggig, svullnad i kroppen. Muskelvärk, mest i vaderna. Fick bra mediciner som naturligtvis slutade tillverkas, hittade inga bra alternativ. Men det klingade av de sista 4 åren. Jag var 48 när jag hamnade i klimakteriet som då pågick till jag var 58. Nu efteråt förstår jag hur hemsk jag var mot arbetskollegor till och från.”

“Hjärtklappning och extraslag talas det alldeles för lite om!”

“Torra ögon, torra slemhinnor i underlivet, håravfall. Måttligt med vallningar men om mannen lade sig nära så kändes det som om min kroppstemperatur steg till kokpunkten på två röda sekunder. Tar Vagifem regelbundet. Knaprar Membrasin och Priorin. Samt magnesiumcitrat för att förhindra kramper i vaderna. Och allt detta hjälper faktiskt.”

“Usch vilken hemsk upplevelse som varade i flera år! Extrema svettningar framför allt i huvudet, fullkomligt rann svett, håret blött som om man kom från duschen! Fick hjälp med akupunktur för mina besvär och då blev det betydligt bättre!”

“Mer prat om förklimakteriet. Hade ALDRIG hört talas om det först jag själv hamnade där. Klimakteriet har man ju alltid hört talas om, men det talas aldrig om förklimakteriet. Har vart i det stadiet i några år, extrema blödningar vid mens mm. Men nu är jag helt säker på att jag har gått in i ”riktiga” klimakteriet. Vallningar från helvetet, och extremt oregelbunden mens. Den kan vara borta i 4 månader för att sen komma exakt som den ska i några månader. Och när mensen försvinner så där, så får man ju panik. Ska INTE ha flera barn, så det går åt några graviditetstest här hemma. Fyller 45 år i morgon, så det började relativt tidigt för mig. Skulle vilja ha tips på bra tabletter från hälsokosten som kan funka. Har snöat in mig på att jag inte vill ha östrogen då det vart då mycket diskussioner om det kontra bröstcancer”

“Jag tror att många inte vet att förklimakteriet kan komma redan när man är 40-42. Man sover sämre, man har pms-liknande symtom vecka ut och vecka in, man går upp i vikt, lusten minskar och man känner inte igen sig själv. Vissa säger att det bara beror på att barnen blir större och föräldrarna äldre, inte på några hormoner alls. Det vore intressant att få veta mer om.”

Första vallningen/svettningen väckte mig en natt, jag vaknade i en sjöblöt (ingen överdrift) säng. Usch, bytte sängkläder, duschade. Vilket inte hände speciellt många gånger till för så mycket sängkläder går inte att uppbringa.

Fortfarande fascinerad av minnet att jag kunde vara sval och normal ena stunden för att i nästa sekund vara blöt som efter en dusch.

Jag har stått naken på min balkong en iskall vinternatt och skrikit av klimakterisk frustration. Bra att alla andra sov!

Övriga symtom var heller ingen hit men vallningarna pågick i flera år och var det värsta.”

“Ta upp vad som händer i underlivet! Torra slemhinnor. Trodde det var för 83-åringar! Tips för det? Att helt plötsligt inte kunna hålla tätt. Det är en jävla chock. Prata om det!

Och varför heter det klimakteriet? Hade det varit män som gått igenom klimakteriet hade det haft ett coolt namn, det hade forskats på osv. Varför är det så svårt att komma till en läkare som kan hjälpa en? Varför finns det så få gynekologer, varför finns det inte Kvinnomottagning precis som ungdomsmottagning. Det hade underlättat för många.”

Vi hoppas att ni har hittat något matnyttigt ibland all denna information och att ni själva söker er vidare bland all den information och expertis som finns på nätet. ❤ /Bigge & Mona


Som vanligt får ni gärna följa oss även på Instagram.
@40plusmedextraallt
@monasuniversum
@birgittalagerholm