Att våga förändras kan vara den mest kraftfulla och inspirerande resan men också läskigt och svårt att komma igång. Här får du Katarinas inspirerande förändring via vår film på Youtube och Bigges förändringsresa via bloggen.

Strax innan nyår 2019 tittade jag mig i spegeln och kände – det här går inte. Jag måste förändra något. Och sen satte jag mig ner och började fundera på vem jag egentligen ville vara utseendemässigt. Där och då kom jag fram till att snygghetsnormen inte var det viktiga utan jag ville hellre ha ett coolt, unikt utseende som bättre passade min personlighet.

Bigge innan förändringen

Jag gick in på Pinterest och skapade en mood board med, för mig inspirerande bilder av tjejer, som jag tyckte såg coola ut.

Det första som hände sedan var att jag kapade håret rejält och klippte en undercut. Sen tatuerade jag mina händer…. Det låter kanske helt galet men det var någonting jag behövde göra för att skapa en signal utåt att jag inte är den vanliga blondinen som man kanske kan tro vid första anblicken.

Bigge efter klippning och tatueringar

Jag älskar det. Och vet ni vad som är det roliga. Det rör mig inte längre i ryggen vad någon annan tycker. För det här är jag och passar det inte så var så god att passera! Jag är långt ifrån färdig med min förändring men ibland kommer ju livet lite emellan så då får det ta den tid det tar men jag är i alla fall igång och det är det viktigaste!

Men om det nu inte bara är utseendet man vill förändra?

För att våga förändra något så är det första steget att ta reda på vad det är man vill förändra. Är det sitt utseende, sin partner, hur relationen fungerar, sitt jobb, sin boendesituation eller är de alltihop? När du har fått kläm på det så är det ju en bra idé att fundera på hur du vill förändra saker och ting. För att få styr på lite lättare så måste vi gå vidare till mitt favoritämne: Kärnvärden. Jag älskar att tjata om kärnvärden. Om huruvida folk har hittat dem och lever efter dem – eller inte har en aning om vad det ens är. Men vad är då egentligen ett kärnvärde? Det är – enkelt uttryckt – din drivkraft och det som får dig att må och prestera som allra bäst.

Några exempel hur kärnvärden fungerar

Jag har frihet som ett av mina kärnvärden. Det är få saker som drar ner min arbetslust så mycket som fasta tider som jag måste jobba inom. Låt mig arbeta fritt och flexibelt och du kommer att få en top notch-leverans varje dag. Styr mig med fasta tider och min kvalitetsnivå kommer (tyvärr) att sjunka drastiskt. Och det roliga med detta är att det garanterat finns någon som är helt tvärtom och som istället har struktur som sitt kärnvärde och därmed då nästan går i taket av att saker inte görs korrekt hela tiden.

På samma sätt så måste jag tycka att det jag gör är roligt – det måste alltid skänka mig glädje – mitt andra kärnvärde. Här finns det mängder av människor som hellre ser att de får en utmaning av till exempel sitt jobb eller sin sport eller partner snarare än att det är kul. Då blir alltså utmaning deras kärnvärde.

Förändring är ytterligare ett kärnvärde för mig. Det måste ske förändringar i mitt liv. Det är en extremt stark drivkraft i mig, oavsett om jag kopplar det till mitt arbete, mitt privatliv, min boendesituation eller någon av mina sporter. Utan förändring är det som att jag vissnar och dör lite, en dag i taget. Det är en drivkraft som absolut driver mig framåt men som också kan visa sig omöjlig att hantera när man försöker ha en längre relation. Ja, om inte den andra personen är lika förändringsbenägen och än så länge har ingen varit det. Alltså tar jag mitt pick och pack och går vidare mot min efterlängtade förändring…

Antal kärnvärden

Man brukar säga att 4 max 5 kärnvärden är de värden som är de absolut viktigaste och mest motiverande för dig. Sen kan det finnas ytterligare värden som är viktiga men då kan du enkelt ställa dig frågan: Dör du lite dag för dag om du inte har dem i ditt liv? Svarar du nej så är de viktiga värden men inte kärnvärden. Du förstår skillnaden?

Så vilka är nu dina kärnvärden?

Här nedanför ser du en mängd olika ord som kan fungera som kärnvärden, eller som drivkrafter. Kanske hittar du många ord som passar in på dig, kanske hittar du på egna ord som inte står skrivna här. Försök att utkristallisera åtminstone 4 ord, som är de absolut viktigaste för dig kopplat till ditt arbete, din arbetsplats, din skola eller sport/hobby samt i ditt privatliv. Vad är egentligen absolut viktigast för dig?

För det är ju så att, när du vet vilka kärnvärden du har – då kan du göra precis det som Katarina säger i filmen – börja fundera på hur du är, vem du vill jobba med, vilka typer av personer du ska och inte ska jobba med. Och det är ju då du kan börja planera din förändring – Vilka mål du vill sätta upp och vad du vill göra. Det blir så lätt att känna om det är rätt vägval då eller inte – om du hela tiden stämmer av det mot dina kärnvärden.

Exempel på kärnvärden

Kärlek Makt Struktur Pengar Frihet Omväxling Kreativitet

Musik Dans Träning Rörelse Natur Hav Berg Adrenalin

Romantik Berömmelse Erkännande Respekt Utveckling Förändring

Litteratur Konst Historia Miljö Passion Engagemang Äkthet

Respekt Ansvarstagande Att hjälpa Lugn Fart Rutiner Trygghet

Saknar du nåt ord? Bra – för det här är bara ett urvalsförslag… 🙂

Näe, det här var för stökigt jag vill ha hjälp!

Alla kommuner ska ha studievägledare och det ska inte kosta något att gå till dem. Här hittar du mer information.

Personlighetstester

En annan kul grej för att lära känna sig själv bättre är att göra olika personlighetstester.

Här hittar du Saco.se personlighetstest.

Och här hittar du ett personlighetstest för upp till 16 olika personlighetstyper! www.16personalities.com

Jag hoppas att du hittade något matnyttigt ibland detta och att du själv blir inspirerad till lite förändring för ni vet, det ÄR nyttigt med förändring. Vi stagnerar annars. ❤ /Bigge


Som vanligt får ni gärna följa oss även på Instagram.
@40plusmedextraallt
@monasuniversum
@birgittalagerholm