Alla människor tappar hår… problemet är när det inte växer ut igen.

En människa har mellan 90 000 och 180 000 hårsäckar i hårbotten. Ett hårstrå växer ca 1 cm per månad, och normalt tappar man cirka 100-150 hårstrån per dygn. Det har dock ingen betydelse för mängden hår på huvudet eftersom hårstrået i samma stund ersätts av ett nytt som redan börjat växa.

Men på grund av till exempel ålder, stress, kön, ärftlighet, sjukdom, alopeci eller medicinsk behandling (t.ex. cancerbehandling med cytostatika) kan man drabbas av håravfall och börja tappa fler hårstrån än normalt. Håravfall kan drabba både kvinnor, män och yngre.

Jag har alltid haft ett tjockt hårsvall och det var inte förrän jag gjorde min Gastric Bypass för 10 år sedan som något hände. Ett par månader efter operationen började jag tappa hår. Galet mycket hår. Fick lite småpanik eftersom jag alltid varit så glad över mitt tjocka och långa hår. En läkare berättade då att när kroppen ställs i ”stressläge”, t ex vid en operation, så reagerar den med att man tappar håret.

Jahapp, det var ju bara att suga i sig. Tröstades dock från experter med att ”det kommer tillbaka”. Och det gjorde det. Tills flera år senare då jag genomgick ytterligare en operation. Samma sak där: tappar mycket hår några en tid efter operationen.

När jag väl hämtat mig från den perioden och fått ordning på håret igen så drabbades jag av covid-19. Tyvärr inte nån lightvariant, utan jag blev väldigt sjuk och var inlagd för vård. Frisknar till och det går ett par månader. Då börjar jag tappa håret igen och den här gången blev jag ordentligt rädd. Detta då jag nu tappat mer än hälften av mitt hår, och det bara fortsätter. Äter alla möjliga kosttillskott, efter tips från andra, men håret slutar inte att lossna och det här börjar ta på psyket. Har ni några bra tips så hojta gärna!

Sen har vi det här med grått hår. What the fuck är det för påhitt? Alltså, jag förstår det vetenskapliga i det med det inte längre produceras några pigment i hårsäcken och därmed tappar stråna färg, vilket resulterar i grå hårstrån. Eller ja, det är egentligen vita strån men då det blandas upp med din egen hårfärg så upplevs håret som grått.

Men vad beror det då på att pigmenten slutar att produceras och varför kan en 20-åring bli gråhårig, medan nån annan inte blir det förrän denne passerat 60 år? Själv hade jag ”lyckan” att upptäcka de första grå stråna efter att jag passerat 30 medan min bror däremot var helt gråhårig när han var 22 år.

Tänkte försöka bena ut det här. Håret består av ett pigment som heter Melanin. Vi alla har både ljust och mörkt Melanin. Vilken hårfärg du får beror helt enkelt på hur mycket av vardera melanintyp vi fått. När vi är unga pumpar stamceller av typen melanocyter in pigmentet i det protein som håret är uppbyggt av. Men, ju äldre vi blir minskar denna pigmenttillförsel, varför håret blir grått och slutligen vitt, när melanininnehållet är obefintligt. Plättlätt att förstå. Men för mig, som avskyr grått hår, så vill jag ha en lösning. Att färga håret var tredje vecka är både dyrt och inte så miljövänligt.

Forskare har hyfsat nyligen upptäckt att det här handlar om gener. Eller rättare sagt, om en specifik gen. Den svarar för nästan 30 procent av hårets grånande, medan övriga 70 procent påverkas av faktorer som ålder, miljö, stress och kost. En teori är att hårsäckarna regleras i olika takt av en ”melanin-genetisk” klocka”, vilket skulle förklara varför vita personer blir gråhåriga redan från 30-årsåldern, medan asiater grånas först vid 35 och afroamerikaner inte förrän i 45-årsåldern, skriver Epoch Times.

Vad kan man då göra för att fördröja tillväxten av grått hår? Man har upptäckt ett samband mellan rökning. Personer som röker blir oftare gråhåriga före 30 års ålder.

Stress vet vi påverkar. Man har ju hört historier om hur en chock kan påverka så pass att man från en dag till en annan kan blir tokgrått.

Oxidativ stress eller syrestress innebär en inre kemisk obalans: man har för mycket skadliga former av syre (främst fria syreradikaler) i kroppen – och för lite antioxidanter som skyddar mot det dåliga syret. Eftersträva en bra balans mellan motion, vila och näringsrik kost med mycket färgstarka bär, frukter och grönsaker.

Det har även visat sig att brist på vitamin B12 tycks påverka att håret blir grått tidigt. Det finns naturligt i kött, fisk och mejeriprodukter som ägg, mjölk och ost. För vegetarianer så är det kosttillskott som gäller.

Men, det finns ju en del hjälpmedel. Dels kan ju vi som inte vill ha det grå håret färga det. Problemet är bara, som i mitt fall, att ca 3 veckor efter frisörbesöket så börjar utväxten igen och vem har råd att gå till frisören stup i kvarten. Alltså färgar jag det hemmavid mellan besöken. Sen finns det ett annat knep: använda rotfärgssprej. Jag är storkonsument av dessa och det finns en uppsjö av märken.

HÄR hittar ni ett gäng olika varianter.

Min absoluta favorit är från Antonio Axu. Helt överlägsen allt annat jag hittills provat.

HÄR kan man köpa den.

Det finns även rotfärg i puderform men det har jag aldrig testat. Tipsa gärna om ni har något tips på bra märke!

Sammanfattningsvis kan man väl konstatera att vi får gilla läget. Tills forskarna kanske kan komma på ett piller som kan stimulera Melaninet att … aldrig sluta produceras.

Å andra sida kommer en hel hårindustri att gå åt helvitti i så fall.