I dagens avsnitt träffar vi Maria Oldenstedt som har levt med en man med mycket tydliga psykopatiska drag. Maria har, tillsammans med ett annat ex till samme man, startat Psykopatpodden.se där de tillsammans jobbar sig igenom fenomenet psykopati och varför just de har drabbats.

Checklistan för första dejten

När det gäller psykopater så är det absolut bästa rådet: Håll dig så långt borta du bara kan! Här kommer en checklista som du kan ha lite i minnet när du precis börjar träffa någon – vissa saker kan till och med visa sig så tidigt som på första dejten …

Romantik
Får dig att känna dig sedd på ett helt nytt sätt. Du känner dig utvald och
uppskattad. De kan vara romantiska och kännas väldigt kärleksfulla.

Intensiv
Pratar mycket, är intensiv och fokuserar mest på dig eller sig själv. Det är
inget balanserat samtal.

Själsfrände
Kommer snabbt in på hur rätt allt känns” eller ”att de aldrig känt/upplevt
detta innan”. Det är viktigt för dem att du tidigt känner att du har hittat en själsfrände. Ni verkar tidigt gilla samma saker och tycka likadant. Detta kommer ändras med tiden och förövaren kommer få dig att misstro dig själv.

Brådska
Går fort fram och vill gärna hoppa över några steg. Tjatar in sig om du vill ha lite andrum. Vill bli fysisk fort och att ni kommer varann nära. Steget efter det är ofta att flytta ihop.

Deras ex är alltid ”galna”
Har ofta en problematisk och komplicerad relation till sina ex. Dessa ex har
också ofta mentala problem eller liknande och man ska akta sig för att
beblanda sig med dem.

Hjälpsam
De ger mycket av sig själva och vill gärna hjälpa till. Även om du inte ens
behöver eller vill ha hjälp.

Aggression
De kan också ha många problematiska relationer och visa tendenser till
aggression. Vissa kan ha svårt att hålla masken om de inte får som de vill
eller något inte går som de tänkt.

Regler
Väldigt tidigt kan de börja smyga in regler och uppmaningar. De har ofta
starka åsikter om hur saker ska göras. Först kan de verka väldigt förstående
och okomplicerade och de säljer in hur bra och samarbetsvilliga de är som
personer. Detta vänder dock väldigt fort och sen börjar de försöka styra
och kontrollera dig

Andras fel
Det är alltid andras fel. De står utan skuld och är ofta utsatta för orättvisor.
De kan även ha blivit ”lurade” av närstående på pengar och saker.


Får du minsta lilla magkänsla om att något känns fel – lita på den och vänd, spring åt andra hållet. Du kommer inte att ångra dig om du litar på din känsla!

Vad är psykopati?

Katarina Howner, specialist i rättspsykiatri vid Rättsmedicinalverket, har forskat länge om psykopati och psykopatiska drag. Hon menar att en psykopat helt eller delvis saknar en empatisk förmåga. De kan dock ha en så kallad intakt kognitiv empati, dvs duktiga på att läsa av andra men saknar affektiv empati: känslomässig empati.

De är oftast mycket skickliga på att manipulera och spela på andras känslor men saknar förmåga att känna egna.

Psykopati är ett personlighetsyndrom. Diagnosen lyder antisocialt personlighetssyndrom med psykopatiska drag.

Psykopater är ofta gränslösa och ser inget hinder i att ljuga om allvarliga saker. De är ofta mycket dominanta och utmärker sig alltid i olika sammanhang och många kriminella är, eller har drag av psykopati. Det är extremt egoistiska och ser till sitt eget bästa i alla sammanhang utan att ta någon som helst hänsyn till andra.

Det är lätt att säga att man ska hålla sig undan från psykopater men då de är oerhört skickliga på att manipulera så är det lättare sagt än gjort. I en kärleksrelation ”vävs” man oftast in och upptäcker alltför sent att det är en psykopat man har att göra med. Psykopaten letar efter dina svagheter för att kunna manipulera dig.

Psykopat på arbetsplatsen

Att ha en psykopat på arbetsplatsen, och då i en chefspostition kan bli ett dilemma då denne inte förstår argumentationer baserade på just förståelse eller på vad som är bäst för företaget. Det är ”my way or the highway” som gäller, även om personen skickligt döljer sin agenda genom att manipulera. Psykopater tar sällan eller aldrig ansvarig för sitt beteende utan skyller allt på andra. För dom är människor inget annat än ett verktyg för att tjäna sina egna syften och dom inte äger förmågan att känna empati så ger det dom ett övertag. Dom känner aldrig skuld, skam eller andra ”normala” känslor men är oerhört duktiga på att dölja den oförmågan.

Maria Oldenstedt rekommenderar att, så långt det går, alltid kommunicera skriftligt med din psykopatiska kollega så att du hela tiden kan åberopa det som ”bevismaterial” när du ställs inför de problem som personen garanterat kommer att försöka åsamka dig. Samt kanske det absolut viktigaste rådet – håll dig långt borta från personen samt dela INTE med dig av något personligt.

Var kommer psykopatin ifrån?

Man tror att psykopatidragen kommer från arv och miljö. ”Det är bra att tidigt vara uppmärksam på empatibrist. Uppvisar ett barn återkommande aggressiva tendenser och nedsatt förmåga till empati så ska man ta kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin. Vissa barndiagnoser som trotssyndrom eller uppförandestörning i kombination med nedsatt empati, kan utgöra riskfaktorer för personen att utveckla antisocialt beteende.” – Katarina Howner

Det finns ännu ingen bevisad behandling för att bota en psykopat.

Källa: https://www.rmv.se/aktuellt/psykopatiska-drag-psykopati-rattspsykiatri-howner/

Stöd och hjälp

Psykopatpodden.se rekommenderar att söka stöd hos följande:

Kvinnojourer
Stödgrupper
Facebook grupper