Det är väldigt få kvinnor som har koll på hur en behå ska sitta för att den ska fylla sin funktion på bästa sätt. Vi bestämde oss för att besöka Heléne Hogengård i Stenungsund för några veckor sedan. Heléne driver webbsajten www.hogengard.se och har specialiserat sig på kvalitetsbehåar och då främst för oss med en smula stor byst. Hon har även designat sin extremt populära sport- och ridbehå.

Visste du att 80% av behåns bekvämlighet sitter i stödet under bysten och resterande 20% i behåbanden?! Att veta hur en behå ska sitta bra kräver mer än att sladda in på en klädkedja och rycka åt sig en snygg behå för 79 pickadoller. Dessa funkar givetvis också, men om du vill ha en behå som håller länge och som sitter bra bör du få hjälp av en expert. Det finns behåbutiker som har specialutbildad personal och har du ingen på orten kan du alltid kontakta Heléne. Att köpa behå på nätet rekommenderas inte utan med undantag från just Heléne. Detta då hon jobbat med bröst i många år och skicka man bara henne måtten så fixar hon det galant.

Bilderna nedan visar ett urval från hennes webshop:
www.hogengards.se

Hur mäter man då?

Det viktiga är omkretsen under bysten. Mät inte för hårt. HÄR kan du sedan se i en tabell vilken storlek du bör ha.

Här kan du nedan se på första bilden från vänster hur man vill att kupan ska forma sig runt bröstet. Den röda illustrationen på bild nr 2 visar när det blir fel och brösten bullar över pga för liten kupa. På tredje bilden till höger så ser du hur BHn ska sitta rakt över ryggen. Dras den upp som på fjärde bilden sitter den fel och är för vid i sin omkrets.

På samma sätt kan du se på bild 5 hur brösten inte ska bulla ut mot armhålan – då är kupan för liten. Bild 8 visar när man har exakt rätt support av bh-bandet, dvs max 20% och då ska bh-banden inte skära in.
Sista raden visar hur en korrekt anpassad bh snarare lyfter upp än drar ned.

Skötsel

Många av oss stoppar behån i en tvättpåse i tron att det ska skydda mot att eventuella byglar lossnar. Icke. Det enda skyddet en tvättpåse ger är om behån har spets och annat krusidull. Ofta står det att man ska handtvätta en behå, men det går alldeles utmärkt att köra i ett lätt program. Det absolut viktiga är dock att man inte använder sköljmedel. Det förstör elasticiteten.

Hur ofta?

En behå ska inte användas mer än ett par dagar i veckan. Eller ja, inte samma behå hela veckan alltså! Byt ofta så håller den längre.

Vill du vinna en behå?!

Hogengårds jobbar med kvalitetsbehåar, som därmed kostar en slant. Du har nu möjligheten att vinna en valfri behå och för att få vara med i tävlingen behöver vi veta vilken färg Mona har på sin behå i avsnittet! Svaret kan du ge här, eller på Monas blogg, www.monasuniversum.se eller vårt gemensamma instagramkonto: 40plusmedextraallt.

Lycka till!

Mona & Bigge


Och som vanligt kan du följa oss på @40medextraallt
Mona hittar du på @monasuniversum och Bigge härjar runt på @birgittalagerholm