Jag, (Bigge) är en person som avskyr träning – om man med det menar att jag måste gå på gym och dra i fåniga maskiner eller ligga och göra armhävningar på nåt gemensamt smutsigt ”army fitness”pass ute i det kalla och blöta vädret. Eller ännu värre tvingas springa nåt sorts träningspass. Hela min kropp skriker ”Neeej, du är INTE byggd för löpning!!!”

Men! Jag älskar att röra på mig och kan ta i så att jag kräks bara jag blir lurad att göra det och genom att jag måste fokusera på något annat också än att det bara är jobbigt. Som att spela volleyboll till exempel eller badminton – det kan jag göra i timmar bara för att det är så roligt att jaga bollen. Eller discgolfen – som ni kommer att få stifta bekantskap med i det här avsnittet. Där är det inte bara glädjen i spelet utan också utmaningen i att hela tiden bli bättre och klara svårare och svårare kast. Och där, mina vänner, tror jag att vi har två ord som väldigt många skulle behöva koppla ihop sin träning med – glädje och utmaning.
1. Hitta en rolig motionsform alternativt – eller om man triggas mer av det –
2. Hitta en motionsform som utmanar dig.

Jag tänker på allt ifrån att åka vattenskidor och wakeboard till att man rider och därigenom tränar hela kroppen. Min poäng är att, det inte bara är gymmet med maskiner och pass ihop med sånt som löpning som får räknas som träning.

Det viktigaste är ju att börja fundera på om man vill vara inne eller ute?
Är man outdorsy så kan ju utomhusklättring eller vandring vara nåt för dig. Eller orientering – där tänker man ju inte på hur jobbigt det är – där måste man ju ha koll på kartan hela tiden. Vill man hellre vara inne så kan ju dans eller klättring passa bra. Gillar man hästar så är ridning en bra träningsform och har du hund så kan jag garantera att du får springa som tusan om du tränar agility med hunden. Och gillar man vatten så finns det ju mängder med vattensporter – alltifrån simning till surfning och olika paddeldiscipliner. Jag tror ni fattar vad jag menar.

I det här avsnittet så besöker vi först gymmet Itrim i Sollentuna där Mona får träffa en av mina (få) förebilder – min syster AnKi som, 54 år gammal och med en rätt rejäl övervikt, började träna styrkelyft! Så det blir Monas första utmaning att testa.

AnKi tar 100kg i marklyft
Mona fick nöja sig att testa på 40kg

Därefter tar jag med henne till min hemmaplan Järva Discgolf Park och där får hon testa på discgolf, ett snabbare och enklare sätt att spela golf fast man gör det med discar. Eller ”frisbees” som Mona envisas med att kalla det…

Mona på Järva Discgolf Park

Sista utmaningen blir att testa klättring på Klättercentret i Akalla. Mona ska upp högst upp under taket – 9m upp. Höjdrädsla eller inte – klättra ska hon. Eller vi – jag är inte heller speciellt förtjust i höjder…

Om jag, min syster eller Mona har lyckats inspirera en enda till att våga testa på någon ny träningsform – eller om ni för den delen har gjort det utan vår inverka – så vore det jätteroligt om ni kommenterar här nedan och berättar hur ni brukar träna på roligast sätt! Lycka till!!! ❤

/Bigge


Och som vanligt kan du följa oss på @40medextraallt
Mona hittar du på @monasuniversum och Bigge härjar runt på @birgittalagerholm