Mona är ju sedan tidiga tonår en glasögonbärare, även om hon körde med linser i en himla massa år. Nu för tiden är hon för bekväm och tycker dessutom att bågar är roligt. Bigge behöver möjligen läsglasögon men i övrigt är hon ”perfekt som alltid”!

I det här avsnittet besökte vi en av Synoptiks butiker i centrala Stockholm. Mona har varit kund hos Synoptik i många år och därför var valet inte särskilt svårt. I just den här butiken jobbar Paulina. Hon är diplomerad glasögonstylist, vilket de flesta av Synoptiks anställda är. Det betyder helt enkelt att hon är galet duktig på att plocka fram rätt bågar till rätt person.

För, det är just det: en båge handlar inte bara om att den ska passa en specifik ansiktsform, den ska även spegla personligheten också. Generellt brukar man i övrigt säga att det finns 5 ansiktsformer.

Det är det här man förhåller sig till.

Paulina plockade fram ett bar bågar till Bigge, som verkligen framhävde hennes personlighet!

Mona beskriver sig själv som lite mer ”konventionell” och sticker inte gärna ut, även om hon gillar bågar med färg. Paulina tog fram dessa och Mona sa på en gång att ”dom där skulle jag ALDRIG köpa”.

(Så här ett par dagar senare så kan vi meddela att hon åkte raka vägen hem till Bromma och till ”sin” Synoptik och beställde exakt denna båge!)

Det är viktigt att man känner sig bekväm i sina glasögon och därför viktigt vart man vänder sig. För både Mona och Bigge är värdegrunden i ett företag superviktig. Synoptik startade för många år sedan organisationen ”Optiker utan gränser”. Alla människor är välkomna att lämna in sina gamla glasögon i valfri Synoptikbutik. De rengörs, mäts upp och sedan sorteras i lådor. En gång om året åker man till något av Sydamerikas länder, där man jobbar med lokala organisationer och åker runt i landet med svenska optiker, som utför synundersökningar. Man vänder sig till det aktuella landets fattigaste områden och under ett par veckor delar man ut mellan 5000-9000 par glasögon.

Mona har i egenskap av bloggare haft förmånen att följa med vid fyra tillfällen: Guatemala, Nicaragua, Peru och Bolivia (läs mer om dessa resor på hennes blogg, http://www.monasuniversum.se) och det har varit helt fantastiska möten med dessa människor.

Ta er tid och titta på det här avsnittet och glöm inte att prenumerera!